F.v.: Knut-Erik Dybdal, Arctic Race of Norway-general og hotelldirektør, Sigbjørn Aanes, tidligere statssekretær for Erna Solberg, nå partner og seniorrådgiver i First House, Cecilie Myrseth, stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet, Arne Pedersen, styremedlem ForFinnmark. Moderator Stein Sneve, politisk kommentator, Avisa Nordland. Foto: Eskild Johansen

Hør «Surkuken» og de som jobber sammen!

i Politikk av

Hvordan ønsker vi å bli husket i nord? Som «surkuka», eller som de som fikk det til? Det var overskriften for debattinnslaget kalt «Nordnorsk forsamling» der ForFinnmark v/Arne Pedersen ble betegnet slik: Samtidig jobber For Finnmark for det motsatte av å samle seg. Alle de andre i panelet ble de som samarbeider…

Høre debatten her, og tenk selv.
(NB! Opptaket er gjort via iPhone, så lyden er ikke optimal).

Introduksjon til debatten (sitat):

«Knut-Eirik Dybdal er mannen bak Arctic Race of Norway, og har lyktes bedre enn noen med å samle Nord-Norge om ett felles prosjekt. Han spør hvorfor vi ikke får det til i andre sammenhenger også? Hvorfor kan vi ikke jobbe sammen som en samlet landsdel? Hva skal til? Hvordan jobbe politisk? Det er lettere å snakke med Nord-Norge når alle er enig.

Samtidig jobber For Finnmark for det motsatte av å samle seg: At Finnmark skal fortsette som eget fylke, og ikke slås sammen med Troms. Kan man ikke jobbe for egne interesser uten å bli oppfattet som en som jobber mot Nord-Norge?

Som leder av fylkesrådet i Troms opplevde Cecilie Myrseth at samarbeidet mellom de tre fylkene i nord havarerte. Nå som stortingspolitiker mener hun å representere hele landsdelen i rikspolitikken. På Svarte Natta vil hun for å belyse sitt ståsted i den hete striden mellom Finnmark og Troms som blir et eget fylke fra nyttår.

Arne Pedersen er leder i For Finnmark. Organisasjonen startet som en protest mot fylkessamenslåing i nord. Den tidligere fylkeordføreren fra Vadsø mener media i stor grad har vært skeive i dekningen av folkemeningen i Finnmark om sammenslåing. Folk har følt seg helt overkjørt, mener han.

Sigbjørn Aanes var Erna Solbergs høyre hånd og spinndoktor. Nå er han blitt rådgiver i påvirkningsbyrået First House. Hvilke tanker gjør han seg rundt bikkjeslagsmålet i nord? Angrer han på at han var med på å sette i gang fylkesreformen?

Og hvordan jobber lokal- og regionavisene med de store spørsmålene for Nord-Norge? Er de bare opptatt av sin egen bakgård, eller evner avisene å se det store bildet for landsdelen?»

De som deltok var
Vibeke Madsen, nyhetsredaktør, Avisa Nordland
Kenneth J. Gabrielsen, nyhetsredaktør, Rana Blad
Knut-Erik Dybdal, Arctic Race of Norway-general og hotelldirektør
Sigbjørn Aanes, tidligere statssekretær for Erna Solberg, nå partner og seniorrådgiver i First House.
Arne Pedersen, styremedlem ForFinnmark
Cecilie Myrseth, stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet

Moderator Stein Sneve, politisk kommentator, Avisa Nordland